Αποτελεί την πιο κοινή πάθηση που προκαλείται  από επαναλαμβανόμενα επεισόδια  φλεγμονώδους απομυελινωτικής διεργασίας στη λευκή ουσία των οπτικών νεύρων, των εγκεφαλικών ημισφαιρίων, στο στέλεχος του εγκεφάλου, την παρεγκεφαλίδα και τον νωτιαίο μυελό. Ένας συγκερασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων φαίνεται να αποτελεί τον μηχανισμό αυτής της αυτοάνοσης διαταραχής. Η αναλογία αντρών / γυναικών  είναι ίση με 1:2 περίπου.

Χαρακτηρίζεται από παθολογικές πολλαπλές περιοχές απομυελίνωσης με παράλληλη σχετική διατήρηση των νευραξόνων, με αποτέλεσμα την μειωμένη ταχύτητα μεταβίβασης πληροφοριών.Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η έναρξη της συμπτωματολογίας συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 20 και 40 ετών.  Τυπικά συμπτώματα σε έξαρση της νόσου αποτελούν η οπτική νευρίτιδα, η διπλωπία, η νευραλγία τριδύμου (ιδιαίτερα αμφοτερόπλευρα σε νεαρούς ασθενείς), κινητική και αισθητική δυσλειτουργία, μυελοπάθεια και ακράτεια.

Η έναρξη ενός επεισοδίου τυπικά λαμβάνει χώρα σε διάστημα από ημέρες έως εβδομάδες και συνήθως η διάρκεια της έξαρσης κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι λίγους μήνες. Η διάγνωση τίθεται κατά κύριο λόγο κλινικά και όχι απεικονιστικά. Ο ίλιγγος αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα αυτών των ασθενών σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 20%, ενώ ως σύμπτωμα έναρξης της νόσου σε ένα ποσοστό 5-10%. Παρόλα αυτά το πιο κοινό αίτιο αισθήματος ζάλης / ιλίγγου αυτών των ασθενών παραμένει ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης, όπως άλλωστε συμβαίνει στο γενικό πληθυσμό.

Παρουσίαση της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την κλινική μορφή της αιθουσαίας νευρωνίτιδας έχει επίσης περιγραφεί. Από την άλλη, αστάθεια παρατηρείται σε ποσοστό 80% περίπου των ασθενών σε κάποιο σημείο της διαδρομής της νόσου. Τέλος, η απώλεια της ακοής ως εναρκτήριο σύμπτωμα της νόσου συμβαίνει μόνον στο 7% των περιστατικών. Παθολογικές VEMP απαντήσεις έχουν διαπιστωθεί σε ποσοστό περίπου 31% σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, ενώ άλλη ομάδα ανάφερε παράταση του λανθάνοντος χρόνου της φάσης Ρ1 σε 42% των ασθενών, εύρημα που αποτελεί και το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της πάθησης με την εξέταση των VEMP.

Αυτό το ποσοστό βρέθηκε πολύ μεγαλύτερο σε ασθενείς με ιστορικό ή σημεία/συμπτώματα δυσλειτουργίας του  στελέχους του εγκεφάλου. Τα αιθουσαία προκλητά μυογενή δυναμικά αποτελούν χρήσιμο εργαλείο ανίχνευσης απομυελινωτικών εστιών στο αιθουσονωτιαίο δεμάτιο ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

 

Φαίνεται στην ECochG η μη καταγραφή φυσιολογικού κύματος ΑΡ στο ΔΕ ους.

 

 

 

Φαίνονται τα παθολογικά ABR κύματα στο ΔΕ ους.

Your email address will not be published. Required fields are marked *